Advies - Onderhoud en vervanging van koolstoffilters in je dampkap

Laatst bijgewerkt 7/03/2024 11:53

Probleem

 • Hoe reinig ik de koolstoffilters van de dampkap?
 • Wat is de levensduur van mijn koolstoffilters?
 • Hoelang gaan de koolstoffilters mee van mijn dampkap?
 • Wanneer moet ik de koolstoffilters vervangen?
 • Hoe kan ik de koolstoffilters hergebruiken?

Geldt voor

 • Dampkap

Oplossing

Koolstoffilters nemen geurtjes op en zijn noodzakelijk wanneer je voor recirculatie kiest. Regelmatig onderhoud en vervanging van de koolstoffilters in je dampkap is essentieel voor een goede werking.
Hoe de filter gereinigd kan worden en wanneer deze vervangen dient te worden is afhankelijk van het type koolstoffilter je gebruikt: een OdourClean Standar, Plus of Pro koolstoffilter?
 1. OdourClean STANDARD koolstoffilters
  De traditionele koolstoffilter is een filter die gemiddeld tot 50% luchtjes opneemt en die bovendien vuurvast en niet-giftig is. Deze filter moet elke 4 tot 6 maanden vervangen worden op basis van het gebruik van je dampkap.

 2. OdourClean PLUS koolstoffilters
  Anders dan bij de OdourClean Standard koolstoffilter, kan deze filter om de 3-4 maanden gereinigd worden in de vaatwasser (max. 70°C) of gespoeld worden onder heet kraanwater. 
  De filter kan vervolgens gedroogd worden in de oven gedurende 10 min. op 80°C (max. 100°C!) of gewoon aan de lucht. Let op: om het smelten van de filter te voorkomen dient deze in een "combi oven" (combinatie hetelucht en microgolven) gedroogd te worden in de "oven" stand en NIET in de "combi" stand.
  De OdourClean Plus koolstoffilter behoudt gedurende 2-3 jaar het vermogen om geuren te absorberen, daarna moet deze vervangen worden. Het is een filter die tot 70% luchtjes opneemt. 

 3. OdourClean PRO koolstoffilters
  De Super Performing filter is een filter die tot 90% luchtjes opneemt. Deze filter heeft een levensduur van 4 tot 5 jaar, afhankelijk van het gebruik van de dampkap.
  Wanneer de filterwerking niet meer optimaal is, kan de filter worden geregenereerd in de oven (iedere 5 tot 6maanden). Om te regenereren ga je als volgt te werk:
  • Ontkoppel de dampkap van het elektriciteitsnet. 
  • Reinig het oppervlak van de filter met een vochtige doek om alle vetaanslag weg te nemen. 
  • Plaats de filter op een bakplaat gedurende 45 minuten in een oven op 200°C. 
  • Zet de oven uit en wacht een uur vooraleer je de filter uit de oven haalt.

 4. Vervangen van koolstoffilters
  Is jouw koolstoffilter aan vervanging toe of wens je een standaard koolstoffilter te vervangen door een OdourClean PLUS of OdourClean PRO filter? Check onze webshop en bestel het gewenste type. Geef via deze link het productnummer (PNC) in van jouw dampkap en krijg een overzicht van alle onderdelen.
  In de gebruiksaanwijzing kan je informatie vinden over hoe je een koolstoffilter moet vervangen of installeren. Klik rechts bovenaan dit artikel op "Vind de gebruikershandleiding".

 5. Heb je nog vragen bij dit advies, neem dan contact op met onze servicedienst.
  Of maak zelf een online service afspraak. De afspraak kan 24 uur per dag geboekt worden, kies daarbij de datum die voor jou het beste past.
  OPMERKING: Afhankelijk van het probleem kan ook tijdens de garantieperiode een servicebezoek door een technieker in rekening worden gebracht.


Boek een technieker
Boek een technieker

Maak een afspraak met één van onze gekwalificeerde Electrolux techniekers en ontdek onze professionele service bij je thuis.

Wisselstukken en accessoires
Wisselstukken en accessoires

Vind originele wisselstukken voor jouw toestel in onze webshop en laat ze leveren tot aan je deur.