Maak uw vakantieklassiekers nog lekkerder met stoom

Laatst bijgewerkt 13/05/2020 15:41

Het vakantieseizoen is een geweldige tijd om te koken! Breng samen met familie of vrienden tijd door in de keuken en geniet samen van lange diners.



Vlees stomen

Welk vlees kun je stomen? Koken in de stoomoven is goed voor verschillende soorten vlees zoals ham, buikspek, runderborst, runderschouder enz. De stoom helpt de vezels van het vlees los te maken en zacht te worden, maar zonder te versnipperen. Gevogelte, zoals kalkoen en kip, is vrij mager en stoom helpt het vlees sappig en sappig te maken. Hieronder vind je enkele tips en trucs over hoe je vlees thuis stoomt.


Ham

- Voor een sappige ham plaatst u de ham direct op het ovenrooster met een open bak onder het rooster.

- Laat de ham met het vel naar boven op 100 ° C stomen tot hij een kerntemperatuur van 70 ° C heeft bereikt. (De tijd die nodig is, hangt echt af van de grootte van uw ham, daarom is kerntemperatuur de beste manier om te gaan.) Als het de juiste temperatuur heeft bereikt, haalt u het eruit en laat u het afkoelen.

- Eenmaal afgekoeld, bestrijk de ham met wat je lekker vindt. We mengen graag mosterd en eierdooiers, wanneer de ham is gecoat besprenkelen we met paneermeel.

- Bak vervolgens in droge lucht van 175 ° C tot de ham geroosterd en goudbruin wordt (het duurt slechts 5-10 minuten). Dit is een perfect gerecht om de dag ervoor te bereiden.




kalkoen

- Een geweldige manier om kalkoen zowel sappig als knapperig te krijgen, is door het eerst te stomen op volle stoom 100 ° C met de vulling erin.

- Plaats een thermometer in het beenbeen en kook tot het 68 ° C bereikt. (De tijd die nodig is, hangt echt af van de grootte van uw kalkoen, daarom is kerntemperatuur de beste manier om te gaan.)

- Als het de juiste temperatuur bereikt, haal het er dan uit en laat de huid drogen.

- Vet na het drogen de hele vogel in met zachte boter en laat de laatste 30 minuten in een droge luchtoven van 200 ° C lopen, zodat de huid donker en krokant wordt. Snijd en geniet!


Geglazuurde korte ribben of runderborst

- Begin met het zouten van uw korte ribben of borst en laat een nacht staan.

- Stoom op volledige stoom 100 ° C gedurende minimaal 3-4 uur, afhankelijk van de maat. Voor korte ribben is het klaar als het vlees gemakkelijk van het bot begint te komen. Voor borst is het klaar als je gemakkelijk met een klein mes door het vlees kunt snijden. Laat het afkoelen. Snijd de korte ribben in plakjes tussen de botten of laat de borst zijn zoals hij is.

- Maak een glazuur met 1 dl bruine suiker, 3 l donker bier, 1 el appelazijn, 1 el mosterd, een snufje zout en misschien een snufje chili of chipotle. Meng de suiker en de azijn in een pan en breng aan de kook, voeg het bier toe en laat inkoken tot de consistentie dik wordt (ca. 10-15 minuten).

- Glazuur het vlees en verwarm in de oven. Je kunt dit gerecht de dag ervoor klaarmaken en gewoon glazuren en verwarmen voordat je het serveert.


Sous-vide kanten

Sous-vide is een perfecte kookmethode voor groenten. Het is gezonder omdat er minder voedingsstoffen verloren gaan tijdens het kookproces en het is lekkerder omdat je de natuurlijke smaken verbetert en een betere textuur krijgt. Bovendien is het een geweldige manier om groenten te laten trekken.


Knolselderij met gebruinde boter, tijm en citroenschil

- Schil de knolselderij en snij deze in plakjes en doe ze in de vacuümzak samen met gebruinde boter, tijmstengels, citroenschil en een snufje zout

- Kook in volle stoom op 100 ° C gedurende ongeveer 20-25 minuten. Koel af en serveer zoals het is, bak of gril


Wortelen in specerijen en sinaasappelsap

- Schil de wortels en doe ze samen met steranijs, chili, kaneel en een snufje zout in de vacuümzak.

- Kook in volle stoom op 100 ° C gedurende ongeveer 15-20 minuten. Koel af en serveer zoals het is, bak of gril. Gebruik het sap voor een saus of dressing.


Stoom koken zoals de pro's

Laat de SteamPro-ovens je stoomkoken naar een hoger niveau tillen. Ontdek functies zoals Sous-Vide, Connected Cooking, waarmee u uw oven kunt bedienen met uw smartphone, en de stoomkookassistent Steamify. SteamPro-ovens zijn klaar om je dagelijkse smaak nog lekkerder te maken.


Ontdek onze SteamPro-ovens