Waarom condensatie of vocht ontstaat in de oven of in de ovendeur

Laatst bijgewerkt 24/07/2020 13:45

Probleem

  • Er vormt zich condens/vocht in de ovenruimte
  • De deur van de oven zit vol met waterdruppels

Geldt voor

  • Oven
  • Fornuis

Oplossing

  1. Beperk de toevoer van vocht tijdens de bereiding van het voedsel.
    De nieuwe generatie ovens is extreem energiezuinig - en dus goed geïsoleerd. Voor dagelijks gebruik betekent dit dat er minder water gebruikt hoeft te worden om te frituren, omdat het vocht in de oven blijft.

  2. Laat de ovendeur na het koken nog een tijdje open staan.
    Het vocht wordt via het ventilatiesysteem en de ovendeur uit de ovenruimte geleid. De stoom manifesteert zich als vocht in de ovenruimte en op het deurglas. Dit betekent dat vocht en condens zich kunnen vormen tussen de glaspanelen in de deur. Vlekken worden veroorzaakt door vetdeeltjes die in contact komen met koude lucht.

  3. Haal het voedsel direct uit de oven na het uitschakelen van de oven.

  4. Verwijder het vocht met behulp van een droge theedoek nadat de oven is afgekoeld.

  5. Wanneer de bovenstaande suggesties het probleem niet hebben opgelost, adviseren wij het bezoek van een technieker.
    Een servicebezoek kan 24 uur per dag online geboekt worden. Je kan daarbij zelf de gewenste datum voor het bezoek kiezen.

Oorzaak

  • Bepaalde modellen zijn ontworpen met een stoomfunctie die vocht en warmte combineren tijdens het kookproces, zodat het voedsel zacht wordt aan de binnenkant en krokant aan de buitenkant. De oven laat de lucht circuleren en recycleert de stoom. Het vermindert de kooktijd en het energieverbruik.
  • Een koelventilator zorgt ervoor dat de voorkant koel is. Dit betekent dat vocht op de koudste plek kan condenseren, waardoor er waterdruppels te zien zijn. Het vocht ontsnapt uit de ventilatiekanalen en de deur. De stoom is te zien als vocht in de oven of op het glas. Het kan vlekken en condens veroorzaken tussen de twee glasplaten van de deuren.
  • Er komt vocht vrij door voedsel - vooral bevroren voedsel - in de oven te verwarmen.
Boek een technieker
Boek een technieker

Maak online een afspraak met één van onze gekwalificeerde Electrolux techniekers en ontdek onze professionele service bij je thuis.

Wisselstukken en accessoires
Wisselstukken en accessoires

Vind originele wisselstukken voor jouw toestel in onze webshop en laat ze leveren tot aan je deur.