Waarom condensatie of vocht ontstaat in de oven of in de ovendeur

Laatst bijgewerkt 24/07/2020 13:45

Probleem

  • Er vormt zich condens / vocht in de ovenruimte, in de ovendeur en tussen de glazen in de ovendeur
  • Er zit veel condens in de oven
  • Er zit tafelkleed tussen de deksels in de deur van de oven

Geldt voor

  • Geïntegreerd / oven
  • Vrijstaande kachel

Oplossing

  1. Probeer tijdens het koken vocht te verminderen
    De nieuwe generatie kachels is extreem energiezuinig - en dus goed geïsoleerd. Voor dagelijks gebruik betekent dit dat er minder water gebruikt hoeft te worden om te frituren, omdat het vocht in de oven blijft - en niet doordringt, zoals het geval kan zijn bij een oudere oven.

  2. Laat de ovendeur na het koken nog een tijdje open staan.
    Het vocht wordt via het ventilatiesysteem en de ovendeur uit de ovenruimte geleid. De stoom manifesteert zich als vocht in de ovenruimte en op het dekselglas. Dit betekent dat vocht en condens tussen de twee glaspanelen in de deur kunnen ontstaan. Vlekken worden veroorzaakt door vetdeeltjes die in contact komen met koude lucht.

  3. Haal het voedsel direct nadat de oven is uitgeschakeld uit de oven

  4. Verwarm de oven voor voordat u met koken begint (afhankelijk van het model)

  5. Verwijder condensatie elke keer dat u de oven gebruikt. Zie evt. in uw gebruikershandleiding hoe u dit moet doen.

  6. Als het bovenstaande het probleem niet heeft opgelost, raden we u aan een bezoek te boeken aan een van onze speciaal opgeleide servicemonteurs.
    U kunt eenvoudig 24 uur per dag online een servicebezoek boeken en zelf de gewenste datum voor het bezoek kiezen.

Oorzaak

  • Bepaalde modellen zijn ontworpen met een stoomfunctie die vocht en warmte combineert tijdens het kookproces. Het geeft het eten een zachte kern - en een krokant oppervlak. De oven laat de lucht circuleren en recycleert de stoom. Het vermindert de kooktijd en het energieverbruik.

  • Een koelventilator zorgt ervoor dat de voorkant koel blijft. Dit betekent dat vocht op de koudste plek kan condenseren, waardoor er waterdruppels te zien zijn. Het vocht ontsnapt uit de ventilatiekanalen en de deur. De stoom is te zien als vocht in de oven of op het glas. Het kan vlekken en condens veroorzaken tussen de twee ruiten van de deuren.

  • Er komt vocht vrij door voedsel - vooral bevroren voedsel - in de oven te verwarmen.
Boek een technieker
Boek een technieker

Maak online een afspraak met één van onze gekwalificeerde Electrolux techniekers en ontdek onze professionele service bij je thuis.

Wisselstukken en accessoires
Wisselstukken en accessoires

Vind originele wisselstukken voor jouw toestel in onze webshop en laat ze leveren tot aan je deur.