Advies - Hoe werkt een warmtepompdroogkast?

Laatst bijgewerkt 26/07/2021 14:59

Probleem

 • Hoe werkt een warmtepompdroogkast?
 • Wat is het verschil tussen een warmtepompdroogkast en een condensatiedroogkast?
 • Is een warmtepompdroogkast energiezuinig?
 • Waarom droogt mijn droogkast zo langzaam?

Geldt voor

 • Warmtepomp droogkast
 • Droogkast

Oplossing

 1. Hoe werkt een warmtepompdroogkast?
  • De vochtige, warme lucht uit de trommel wordt herleid naar de warmtepompruimte onder in de droogkast.
  • Vervolgens koelt de condensor de gebruikte warme lucht af. Het vocht wordt aan de lucht onttrokken en afgevoerd naar het waterreservoir of rechtstreeks naar de afvoer zoals een wasmachine.
  • De afgekoelde lucht wordt weer opgewarmd middels de zuinige warmtepomp, en teruggestuurd naar de trommel. De warme, vochtige lucht hoeft dus niet te worden afgevoerd naar buiten, zoals bij een luchtafvoerdroogkast.

 2. Wat is het verschil tussen een warmtepompdroogkast en een condensatiedroogkast?
  Een warmtepompdroogkast werkt net even iets anders dan een traditionele droogkast:
  • Een traditionele droogkast, ofwel de condensatiedroogkast, vangt net als een warmtepompdroogkast het vocht uit je kleding op in een reservoir. Deze kan worden aangesloten op de waterafvoer. Dan wordt de opgevangen condens via een slang uit de droger afgevoerd. De condensatiedroogkast gebruikt een verwarmingselement om de lucht te verwarmen. Hierdoor wordt de kleding op een vrij hoge temperatuur gedroogd, en verbruikt het toestel meer stroom.
  • Een warmtepompdroogkast maakt, zoals de naam al zegt, gebruik van een warmtepomp om de lucht te verwarmen. Een warmtepomp verbruikt een stuk minder energie dan een verwarmingselement. Warmtepompdroogkasten drogen zeer behoedzaam en energiezuinig bij een lage temperatuur (max. 54°C). De droogtijd zal iets langer zijn dan bij toestellen met een hoog energieverbruik. Dit is normaal en geen storing.

 3. Handig om te weten:
  • De warmtepompdroger droogt op lage temperaturen. Hierdoor kun je wasgoed dat normaliter apart moet worden gedroogd bij elkaar in de trommel doen. De programma's duren soms iets langer dan bij afvoer/condensdrogers. Vaak wordt er dan gedacht dat de programma's vanwege de langere tijdsduur minder zuinig zijn. Het tegendeel is waar! Vanwege de lagere temperatuur moet er vaak iets langer gedroogd worden, maar wordt er gedurende de hele droogcyclus minder energie gebruikt.
  • Bij warmtepompdroogkasten kan het lijken alsof de machine niet opwarmt aan het begin van een droogcyclus. Dit komt doordat alle energie van de warmtepomp wordt gebruikt om het water/vocht in de kleding te verwarmen en te verdampen.
  • Vermijd om de deur tijdens een droogcyclus te openen om de kleding te controleren. Telkens dit gebeurt zal de droogcyclus namelijk verlengd worden met minstens een half uur. Dit doordat de warmtepomp er even over doet om opnieuw de volledige werkdruk in het verwarmingssysteem te bereiken.
  • Sommige modellen hebben een sneldroogcyclus met een kortere droogtijd. U kunt deze cyclus gebruiken als u geen tijd heeft om te wachten tot de normale droogcyclus is voltooid. Het gebruik van dit programma verhoogt het energieverbruik en het geluidsniveau, aangezien de warmtepomp op volle kracht en snelheid zal werken gedurende de gehele droogcyclus.

 4. De kostenbesparing
  Bij aankoop kan een warmtepompdroogkast duurder zijn dan een condensdroger. Op de lange termijn is dit echter goedkoper, vanwege het lage energieverbruik. Een warmtepompdroger verbruikt gemiddeld ongeveer de helft minder elektriciteit dan een condensatiedroogkast. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.
Boek een technieker
Boek een technieker

Maak een afspraak met één van onze gekwalificeerde Electrolux techniekers en ontdek onze professionele service bij je thuis.