Advies - De programmatijd verandert op het display van de wasmachine

Laatst bijgewerkt 7/06/2022 16:47

Probleem

 • De wastijd verandert op het display.
 • De wascyclus is korter dan aangegeven op het display.
 • Het wasprogramma is te kort.
 • Het programma is eerder klaar dan aangegeven.
 • De wascyclus is langer dan aangegeven op het scherm.
 • Het wasprogramma duurt te lang. 

Geldt voor

 • Wasmachine

Oplossing

 1. De wasmachine berekent de programmatijd op basis van de lading en het type wasgoed. De tijd die weergegeven wordt op het display van de wasmachine is de wastijd gebaseerd op het maximale vulgewicht van het desbetreffende programma. De gemiddelde tijdsduur van de hoofdprogramma's staat vermeld in de gebruiksaanwijzing van je wasmachine. Klik rechts van dit artikel op "Vind de gebruikershandleiding".

 2. De geschatte tijd wordt tijdens het programma gecontroleerd en zo nodig aangepast aan de daadwerkelijke duur van het programma.
  Nadat het wassen is gestart, bepaalt het Auto Adjust-systeem aan de hand van sensoren de hoeveelheid kleding in de trommel. Op basis van de lading in de trommel wordt berekend hoe lang er moet worden gewassen en hoeveel water er nodig is. Dit kan de lengte van de wascyclus verkorten of verlengen.
  Tip: selecteer éérst een wasprogramma en begin dan met het inladen van het wasgoed in de machine. Op die manier kan de gewichtssensor zijn werk doen.

 3. Mogelijke factoren die de duur van het programma beïnvloeden:
  • De soort en de hoeveelheid wasgoed.
   Wanneer er bijvoorbeeld te veel of meer dan de aanbevolen hoeveelheid wasgoed in de trommel wordt gestopt, kan het programma verlengd worden en zal het wasresultaat minder zijn.
   Bij een kleinere belading dan gemiddeld zal de programmatijd dan weer aangepast worden naar een kortere tijd op het display.
  • Nat wasgoed.
   Wanneer de trommel gevuld wordt met was die reeds voorgeweekt is en dus al nat is kan dit de duur van het programma beïnvloeden. 
  • De functie "Tijd besparen" (of "Time Manager").
   Het gebruik van de optie "Kort" of "Tijd besparen" zal de tijd van het wasprogramma verkorten. Bepaalde delen in het wasprogramma worden dan ingekort of overgeslagen.
  • Onbalans.
   Soms kan de lading uit balans zijn en slaat de wasmachine de centrifugecyclus over om schade aan de machine te voorkomen.
  • Overmatige schuimvorming.
   Bij gebruik van te veel wasmiddel zal de machine bijvoorbeeld een extra spoelgang en een extra centrifugecyclus toevoegen om het schuim uit de kleding te halen.
  • Het gebruik van een Eco programma.
   Omdat de wasmachine zuiniger met energie en water omgaat, duurt een Eco programma doorgaans langer dan een standaard programma.

 4. Heb je nog vragen bij dit advies, neem dan contact op met onze servicedienst.
  Of maak zelf een afspraak voor een servicebezoek van onze technieker en kies daarbij de datum die jou het beste uitkomt. Klik rechts bovenaan dit artikel op "Herstelling aanvragen".
Boek een technieker
Boek een technieker

Maak een afspraak met één van onze gekwalificeerde Electrolux techniekers en ontdek onze professionele service bij je thuis.

Wisselstukken en accessoires
Wisselstukken en accessoires

Vind originele wisselstukken voor jouw toestel in onze webshop en laat ze leveren tot aan je deur.